Respectul nu vine odată cu vârsta

Am întâlnit de multe ori persoane care spuneau că oamenii mai în vârstă trebuie să fie (mai) respectați decât cei tineri. Uneori chiar oameni mai bătrâni spuneau acest lucru și pretindeau că datorită vârstei lor și tuturor lucrurilor/experiențelor prin care au trecut lumea trebuie să-i respecte indiferent de ceea ce fac, lucru care mi se pare absurd.

Întâlnesc des persoane în vârstă care nu merită niciun pic de respect însă au pretenția să-l primească de fiecare dată. Cel mai recent exemplu, pentru mine, ar fi unii bătrâni din trafic. Circul destul de mult și văd mulți oameni în vârstă care fac diverse greșeli iar când te duci să le bați obrazul și să le spui civilizat că nu e bine ce au făcut încep să te înjure și tot ei să spună că sunt mai bătrâni și trebuie respectați. Atunci mă întreb oare ce au în cap acești oameni, în afară de aer? Respectul se câștigă odată cu acțiunile pe care le faci, nu cu vârsta pe care o împlinești.

Nu încerc cumva să generalizez ci prezint cazurile pe care le-am întâlnit și le întâlnesc în continuare destul de des. Nu spun că toți oamenii în vârstă sunt așa, există și mulți care se pot asocia cu ideea că bătrânețe=înțelepciune, însă aici relatez lucruri despre cei pe care i-am cunoscut.

Dacă pur și simplu nu și-ar da seama că au făcut o greșeală și ar continua să-și exprime (greșit) punctul de vedere ar putea să fie cât de cât de înțeles. Grav e atunci când cunosc destul de bine ceea ce au făcut însă orgoliul (sau prostia) nu-i lasă să-și recunoască greșeile și aleg să te înjure, să te sfideze și să plece fără vreo scuză.

La fel cum am spus mai sus, nu încerc să generalizez însă oamenii fac asta iar dacă vor întâlni de câteva ori persoane de genul acesta vor începe să privească cu disperț restul bătrânilor chiar dacă aceia sunt într-adevăr oameni de calitate. Ceva asemănător s-a întâmplat și în cazul taximetriștilor și al polițiștilor.

Lasă un răspuns