Lepra – diagnosticul și tratamentul infecției

Lepra este o boală infecțioasă care apartine grupului de granulomatoză cronică. Esența acestei infecții este că sub influența unei flori bacteriene specifice, țesuturile integrale și nervii periferici sunt afectați de formarea focarelor granulomatice caracteristice. În cazurile severe, sistemul musculoscheletal și multe organe interne sunt, de asemenea, implicate în procesul patologic. Prognosticul pentru această patologie depinde direct de cât de curând este început tratamentul. Terapia bine aleasă vă permite să evitați orice consecințe grave. În caz contrar, există un risc ridicat de complicații grave, inclusiv incapacitatea unei persoane bolnave.

Cea mai frecventă aparitie a leprei a fost în Evul Mediu, deși a fost cunoscută cu mult timp înainte. În întreaga lume, au fost deschise instituții speciale pentru izolarea și tratarea pacientilor infectati. La acea vreme, această infecție a fost considerată o sentință la moarte pentru o persoană bolnavă. În prezent, abordarea sa s-a schimbat semnificativ. Au fost dezvoltate metode eficiente de tratament pentru a obține o recuperare completă a pacientului. Agentul cauzal al leprei a fost descoperit de medicul norvegian Gerhand Hansen în 1873.

Anterior, lepra a fost o boală răspândită. În prezent, se află în principal în unele țări asiatice și africane, precum și în America Latină. În ceea ce privește Romania, în prezent mai sunt cateva cazuri cunoscute. În fiecare an, de la cinci sute la opt sute de mii de cazuri noi de infecție sunt înregistrate în întreaga lume.

O astfel de infecție este cauzată de bacterii gram-pozitive specifice numite Mycobacterium leprae. Din punct de vedere morfologic, acest agent patogen are o formă de tijă și are o lungime de la unu la șapte micrometri. În general, o astfel de bacterie este foarte asemănătoare cu agentul cauzator de tuberculoză, deși are unele particularități. Se mai numeste si bacilul lui Hansen.

Sursa bolii sunt persoanele infectate. Acestia secretă agentul patogen din corpul lor cu diferite fluide ale corpului, de exemplu, cu salivă, precum și cu fecale. În plus, maimuțele au fost considerate rezervoare naturale pentru bacilul lui Hansen. Infecția are loc, de obicei, pe calea aerului. Mult mai rar, agentul patogen intră în organism, încălcând integritatea pielii.

Este de remarcat faptul că lepra este o infecție cu grad scăzut. Cu alte cuvinte, pentru a deveni infectat, este necesar un contact prelungit și strâns cu o persoană bolnavă. Cel mai mare grad de susceptibilitate la acest proces patologic se observă atât la copii, cât și la cei cu boli somatice severe, o lungă experiență de alcoolism sau dependență de droguri.

În prezent, această infecție este împărțită în patru forme principale, care se disting prin caracteristicile lor clinice. Acestea includ forme lepromatoase, tuberculoide, limitate și nediferențiate. Cursul cel mai favorabil este observat in cazul formei nediferențiate și limitate. Cu toate acestea, acestea sunt adesea transformate apoi într-o formă tuberculoidă sau lepromatoasă. În ceea ce privește forma cea mai nefavorabilă, aceasta este lepromatoasă.

Simptomele care apar in lepră

Durata exactă a perioadei de incubație nu a fost încă stabilită. Majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că, din momentul infectării până la apariția primelor simptome, poate dura între două luni și douăzeci de ani. Cele mai clasice manifestări clinice sunt observate în forma tuberculoidă a leprei. Ea are, de asemenea, un prognostic relativ favorabil și este destul de bine tratabilă.

Primele simptome apar de la nivelul pielii. Acestea sunt reprezentate de apariția focarelor depigmentate și eritematoase cu contururi clare pe orice parte a corpului, inclusiv pe față. De-a lungul marginilor petelor se găsesc elemente papulare aplatizate, vopsite în culori roșu-purpuriu. Astfel de papule tind să se îmbine cu ele, urmate de formarea plăcilor inelare. Semnele de atrofie pot fi observate în centrul de date pentru plăci. Pe fondul schimbărilor care au loc, transpirația și glandele sebacee din zona afectată încetează să mai funcționeze, iar părul cade. Stratul pielii se îngroașa, plăcile unghilor sunt adesea deformate.

Datorită înfrângerii nervilor periferici, se admit simptome precum încălcarea sensibilității, durerea în proiecția nervului și tulburările de mișcare. În ceea ce privește tulburările de mișcare, ele se caracterizează printr-o scădere a forței musculare, până la imobilitatea completă a membrelor, mușchii înșiși atrofiază.

Este de remarcat faptul că principala diferență între forma tuberculoidă și forma lepromatoasă este că nu este însoțită de deteriorarea organelor interne.

Diagnosticul și tratamentul infecțiilor

Diagnosticul acestei boli se bazează în primul rând pe o examinare externă. Este obligatoriu să se efectueze o examinare bacteriologică a racletelor și a preparatelor histologice. În plus, este atribuit un test de lepromină pentru a diferenția forma leprei.

Tratamentul pentru o astfel de infecție se efectuează cu ajutorul sulfonelor. Durata cursului terapiei poate ajunge la câțiva ani. În plus, alte medicamente antibacteriene sunt adesea folosite, cum ar fi rifampicina, vitamine, imunostimulante.

Prevenirea dezvoltării bolii

Principalele metode de prevenire sunt detectarea și izolarea în timp util a bolnavilor. În plus, toate persoanele care au avut contact cu o persoană infectată se află sub observație.

Un gând despre „Lepra – diagnosticul și tratamentul infecției

 1. Rogan says

  Blizzard ar fi ultima companie care ar avea probleme cu banii.
  Si Rated-R de va fi filmul tot o sa vina lumea la el…
  Ai dreptate DACA merg pe PG-13 o sa aibe incasari enorme…isi asuma un risc cu aceasta decizie.

  A si inca un lucru.
  Filmul de pe putlocker watch o sa fie facut in asa fel incat sa il inteleaga si cei care nu au trecut prin universul Warcraft.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *