Bronsita fumatorului – diagnostic si tratament

Bronșita fumătorului este o problemă destul de frecventă în rândul populației. Această boală implică dezvoltarea unui proces inflamator cronic în bronhii, pe fondul efectelor negative sistematice ale fumului de tutun asupra tractului respirator. Particularitatea acestei patologii este că are un progres treptat și este însoțită de o creștere a schimbărilor obstructive. În absența asistenței medicale necesare, există o probabilitate ridicată de insuficiență respiratorie cronică, contribuind la o reducere semnificativă a calității vieții unei persoane bolnave și conducând la incapacitatea sa profesională. Alte complicații posibile includ emfizemul, atelectaziile pulmonare, pneumoscleroza, etc.

În prezent, numărul de fumători crește constant. Până în prezent, dependența de nicotină este un lider printre toate obiceiurile proaste. Este de remarcat faptul că bronșita fumătorului are un curs progresiv lent și cel mai adesea se dezvoltă la mai mulți ani după începerea fumatului. În medie, manifestările clinice pronunțate apar la persoanele care au mai mult de cincisprezece ani de experiență în acest obicei dăunător. Diferite complicații se formează în aproximativ douăzeci până la douăzeci și cinci de ani. Cu toate acestea, uneori modificări inițiale specifice ale bronhiilor apar la câteva luni după prima țigaretă pe care ați fumat-o. Nimeni nu poate spune momentul precis.

Așa cum am spus deja, efectul sistematic iritant asupra bronhiilor a nicotinei și a altor componente ale fumului de tutun este în centrul dezvoltării acestui proces patologic.

La arderea țigărilor, se eliberează o cantitate destul de mare de substanțe diferite. Compușii gazoși, cum ar fi amoniacul sau hidrocarburile aromatice policiclice, contribuie la iritarea peretelui bronșic și la creșterea treptată a modificărilor inflamatorii din acesta. În plus față de compușii gazoși, în timpul fumatului, substanțele de fază solidă precipitate în lumenul bronhiilor sunt eliberate. De asemenea, ar trebui să spunem că temperatura fumului de tutun, care poate ajunge până la 40 de grade sau mai mult, joacă, de asemenea, rolul său în dezvoltarea acestei boli. Contribuie la o ușoară arsură a membranei mucoase a diferitelor părți ale sistemului respirator.

În contextul unui proces inflamator cronic în mucoasa bronhică, se declanșează o serie de modificări morfologice. Cilia epiteliului suferă o distrugere și își pierde activitatea motorie, hiperplazia glandelor traheobronchiene, ceea ce duce la dezvoltarea activă a componentei mucoase vâscoase. Această componentă este aproape eliminată din bronhii și începe treptat să stagneze acolo. Modificările apărute conduc la deteriorarea fluxului de aer prin căile respiratorii și la o creștere graduală a obstrucției. Adesea, pe fundalul bronșitei cronice, se adaugă o floră bacteriană secundară, care contribuie la continuarea progresiei procesului inflamator.

Există o serie de factori care măresc probabilitatea dezvoltării acestei boli. În primul rând este patologia existentă a sistemului respirator. Inflamația este adesea formată pe fundalul unui nivel scăzut de protecție imună, infecții respiratorii frecvente și, de asemenea, prin prezența unor pericole profesionale suplimentare.

Simptomele caracteristice ale bronșitei fumătorului

Simptomele acestui proces patologic pot varia considerabil. Gravitatea lor depinde de durata și intensitatea inflamației, localizate în bronhii. La început, o persoană bolnavă indică atacurile de tuse în dimineața zilei, la care se secretă sputa mucoasă groasă. De-a lungul timpului, apar plângerile de scurtă durată de respirație, cu orice activitate fizică. Infecțiile respiratorii la acești pacienți sunt mult mai grave și mai lungi.

Treptat, toate simptomele asociate devin mult mai pronunțate. Tusea este prezentă nu numai dimineața, ci și pe tot parcursul zilei. Apar mai ales atacuri intense în sezonul rece. Dispneea apare chiar și cu un ușor efort fizic. De regulă, în perioada de exacerbare, sindromul de intoxicație comună se unește, manifestat prin stare generală de rău și febră.

Deoarece tulburările obstructive cresc, imaginea clinică este completată cu simptome care indică insuficiență respiratorie. Dispneea progresează din ce în ce mai mult și forțează o persoană să își schimbe radical stilul de viață.

Diagnosticul și tratamentul bolii

În primul rând, boala poate fi suspectată pe baza informațiilor despre experiența lungă a fumatului. Este obligatoriu să se efectueze o examinare fizică completă în legătură cu analizele clinice generale. Din metodele instrumentale sunt prezentate radiografia și bronhoscopia. De asemenea, trebuie să evaluați funcția de respirație externă și să trimiteți sputa la studiu.

Bronșita fumătorului implică în primul rând o încetare completă a fumatului. Terapia medicamentoasă constă în mucolitice, bronhodilatatoare și terapie cu vitamine. Inhalările alcaline și diferitele proceduri fizioterapeutice au un efect bun. Dacă este necesar, folositi agenți antibacterieni.

Prevenirea dezvoltării bronșitei fumatorului

Singura metodă de prevenire este eliminarea completă a tutunului din viața ta.

2 gânduri despre „Bronsita fumatorului – diagnostic si tratament

 1. facpoze says

  Când apar variantele 5G la mi 9 și mix 3, pe care să îl iau? La mix 3 îmi place mult că are ecranul full, dar mi9 este superior la 123movies camera, care mă interesează mult… Voi ce ați alegere, păreri pro contra? (Fără “alege ce vrei tu” că dacă era așa nu vă mai întrebam. Deci?
  Mi mix 3 5G sau Mi 9 5G?

  Reply
 2. Jeff says

  Cum zice SAMCRO. Te uiti prima data la primele aparute, dupa la cele noi pe 123 movies. Cele noi sunt prequel-uri, cum sunt The Hobbit & LOTR.

  PS: Daca nu-mi erai simpatic ma luam de tine pentru intrebarea asta.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *